Merhaba, öncelikle yazacaklarıma başlamadan önce şunu belirtmemde fayda var. Öğrencilik döneminin son yılında, iyi insanların ve yöneticilerin olduğu lojistik modülleri ile ilgili çalışan bir danışmanlık firmasında yarı zamanlı olarak çalışıyorum. Bu yazı serisine başladığım şu günlerde aktaracaklarım hakkında açıkçası bende çok fazla bilgi sahibi değilim sadece öğrendiklerimi doğru şekilde aktarmaya çalışıyorum. Öğrendiğimi aktararak daha iyi öğrenebileceğimi düşünüyorum.

Bu kadar açıklamadan sonra gelelim PP modülüne;

Sizi buraya getiren konunun SAP-PP modülü hakkında bilgi sahibi olma fikri olduğu için internet üzerinden SAP hakkında fazlasıyla bilgi edindiğinizi varsayıyorum ve genel olarak PP modülü nedir ne değildir konusuna geliyorum 🙂

Üretim planlama ve kontrol modülü, genel olarak 3 tipe ayrılır. Bunlar kesikli üretim, proses tipi üretim ve seri üretimdir.Kesikli üretim, malzemelerin her bir parti ile değiştiği, maliyetlerin emir ve parti başına göre hesaplandığı süreçtir.
Seri üretimde, ürün uzun süre değiştirilmez. Üretim, bireysel parti şeklinde değil, toplam miktarda gerçekleşir. Proses tipi üretim ise kimya sanayii gibi alanların kapsayan üretim tipidir.

Üretim planlama modülü, 5  veriden beslenir bunlar;

1-Malzeme ana verileri

Malzeme ana verileri; bir şirketin tedarik ettiği, ürettiği, depoladığı ve sattığı tüm materyaller hakkında bilgi içerir. MM01 işlem koduyla yeni malzeme oluşturulabilir. MM02 ile oluşturulmuş malzeme değiştirilebilir ve MM03 işlem koduyla da malzeme görüntülenebilir.

Malzeme oluşturma ekranı görüntüsü;

malzeme oluştur

2- Ürün ağaçları

Bill of materials yani ürün ağaçları, ürünleri üretebilmek için ihtiyacımız olana bileşenlerin listelendiği kısımdır. Bu sadece ürünün içeriği olabilirken, ürün için kullanılan ürün içine girmeyen ama üretiminde yer alan bileşenlerde olabilir. Örnek olarak bir kompozit üretimini ele alalım, ürünün üretilmesi için; 5 kg x bileşeni, 10 kg y bileşeni ve 2 adet kesici uç şeklinde ürün ağacı oluşturulabilir. Bu malzeme ihtiyacı oluşturulurken üretim sırasında kullanılacak üretime doğrudan girmeyen ama ürünün üretilmesinde kullanılacak malzemeleri tespit edebilmemize olanak tanır. BOM’lar malzeme ihtiyaç planlaması ve ürün maliyetlemesinde kullanılır.Tek bir ürün için en fazla 99 alternatif BOM oluşturabilir. CS01 işlem kodu ile ürün ağaçları oluşturulabilir, CS02 ile değiştirilebilir ve CS03 ile ürün ağaçları görüntülenebilir.

cs01

 

3- İş yeri

Üretim işlemlerinin gerçekleştirildiği bir makine veya makine grubudur. İş merkezleri, görev listesi (iş planı) işlemleri için kullanılır.İş yerleri şu amaçlar için veri içerir;
Çizelgeleme
Kapasite
Maliyet hesaplama

CR01 işlem kodu ile iş yeri oluşturulabilir, CR02 ile değiştirilebilir ve CR03 ile iş planı görüntülenebilir.

cr01

 

4- İş planı

İş planı, iş yerinde yapılan bir dizi işlemden başka bir şey değildir. Aynı zamanda, işlemlerin yürütülmesi için makine zamanı, emek zamanı vb. belirtir. CA01 işlem kodu ile iş planı oluşturulabilir, CA02 ile değiştirilebilir ve CA03 ile iş planları görüntülenebilir.

ca01

5-Üretim versiyonları

Üretim versiyonu, üretim için ürün ağaçları ve iş planı verisinin bir kombinasyonudur. Ürün ağaçları ve iş planı arasındaki bağlantıdır ve üretim sürecini belirler. Bir malzemenin birden fazla plan ile çeşitli versiyonlarda üretilmesini sağlar.

c223

 

Üretim planlama ve kontrol modülüne giriş yaptık 🙂 Bir sonraki konumuz malzeme ana verileri ile ilgili örnek malzeme oluşturulması olacak. Son olarak şunu da eklemek istiyorum bloga çok fazla vakit ayıramıyorum bu nedenle en son yazımın üstünden oldukça zaman geçti, umarım bundan sonra daha fazla vakit bulabilirim.

Görüşmek üzere 🙂